Chorzowskie smaki
Chorzowianin 2011-03-10
Konkurs kulinarny „Chorzowskie Smaki” odbywa się w mieście od 2007 roku. W pierwszej edycji, zorganizowanej w związku z obchodami 750-lecia Chorzowa przed restauratorami postawiono zadanie stworzenia potrawy, która nazwą, charakterem bądź sposobem podania nawiąże do miejskiego jubileuszu.

2007
W kulinarnej rywalizacji, jako Danie Roku w kategorii „Dania wykwintne” zwyciężyła wówczas Restauracja „Łania”, proponując rosół babci Fridy z lyjberwosztem, krupniok w pieczonej cebuli, rybę w placku kartoflanym, z sosem grzybowym oraz domowe pierogi w sosie waniliowym. W tej samej kategorii nagrodzono również Restaurację „Chopin” za propozycję pod nazwą „Z kuchni zakonu bożogrobców czyli jadło zakonnika” - kawałki polędwicy wołowej i schabu duszone w sosie z odrobiną ziół podane wraz z grillowanymi ziemniakami z warzywnym farszem. W kategorii „Dania popularne” za Danie Roku uznano propozycję Pizzerii L’Angolo - Pizzę Bożogrobca (sos, ser, salami, pepperoni, oliwki, główka karczocha), Przystawkę Raciborsko-Opolską (schab, szynka, salami, ser mozarella, pomidor, oliwki i bazylia) i Danie Mięsne Księcia Władysława Opolskiego (schab w orzechach laskowych, ziemniaczki w skórce, pepperoni, oliwki i surówka).
2008
W regulaminie drugiej edycji „Chorzowskich smaków” zrezygnowano już z konieczności jubileuszowych chorzowskich nawiązań, kładąc nacisk na promocję miejscowych gastronomów i Chorzowa jako miasta smacznej i urozmaiconej kuchni.
Potrawą Roku w kategorii dań wykwintnych uznano danie z karty Restauracji „Chopin” -
stek z piekła rodem nakrywany papryczkami na winogronowych ziemniakach w asyście grillowanej cukinii. W kategorii dań tradycyjnych nagrodzono propozycję Restauracji „Łania” - rosół domowy z pulpetami cielęcymi i groszkiem zielonym oraz żeberka pieczone po staropolsku i panszkraut. Potrawą Roku wśród deserów zostały frykasy Cafe „Milano” -
naleśnik „A’la Gyros” oraz lodowy „Puchar obfitości”.
2009
Kolejny rok przyniósł nowe smakołyki chorzowskiej kuchni. Potrawą Roku wśród dań wykwintnych uznano szaszłyk z wątróbek otulanych boczkiem, polewkę staropolską z boczkiem i białą kiełbasą oraz golonko pieczone po staropolsku i gruszkę w żurawinowym sosie zaproponowane przez Restaurację „Łania”. Wśród dań popularnych triumfowała
śląska rolada z kluskami i czerwoną kapustą zgłoszona do konkursu przez Layt Pub „Faraon”. Królem deserów uznano w tej edycji puchar lodowy - truskawka z nutką wanilii i orzechami z oferty Cafe Milano.
2010
Decyzją komisji konkursowej w roku 2010 Potrawą Roku w kategorii Danie Wykwintne została polędwica w cieście francuskim z odrobiną szpinaku toskańskiego w aksamitnym sosie winnym, podana z pieczonymi ziemniakami przez Restaurację „Chopin”.
Najlepszą potrawą w kategorii Danie Popularne uznano pieczeń wieprzową z kluskami śląskimi oraz kapustą zasmażaną serwowaną przez Restaurację „Monika”. Najlepszą przystawką został „Talerz rozmaitości dla dwojga” skomponowany przez Pizzerię Pod Drewnianym Bocianem”. W wyniku przeprowadzonego po raz pierwszy głosowania internetowego, Potrawą Roku 2010 okrzyknięto wątróbki drobiowe serwowane z chrupiącym bekonem w sosie malinowym oraz mieszanymi sałatami z sosem winegret – przystawkę zgłoszoną przez Restaurację i Winiarnię „Maňana Bistro & Wine Bar”. Potrawa ta uzyskała także wyróżnienie komisji konkursowej, która zdecydowała ponadto o wyróżnieniu następujących dań: w kategorii „Danie Wykwintne” – „giczkę jagnięcą w estragonowym sosie, podawaną z kaszą gryczaną z boczkiem i domową ćwikłą z chrzanem w Restauracji „Łania”, a w kategorii „Danie Tradycyjne” - żurek śląski z karty Restauracji „Bryka”.
W kulinarnej rywalizacji, jako Danie Roku w kategorii „Dania wykwintne” zwyciężyła wówczas Restauracja „Łania”, proponując rosół babci Fridy z lyjberwosztem, krupniok w pieczonej cebuli, rybę w placku kartoflanym, z sosem grzybowym oraz domowe pierogi w sosie waniliowym. W tej samej kategorii nagrodzono również Restaurację „Chopin” za propozycję pod nazwą „Z kuchni zakonu bożogrobców czyli jadło zakonnika” - kawałki polędwicy wołowej i schabu duszone w sosie z odrobiną ziół podane wraz z grillowanymi ziemniakami z warzywnym farszem. W kategorii „Dania popularne” za Danie Roku uznano propozycję Pizzerii L’Angolo - Pizzę Bożogrobca (sos, ser, salami, pepperoni, oliwki, główka karczocha), Przystawkę Raciborsko-Opolską (schab, szynka, salami, ser mozarella, pomidor, oliwki i bazylia) i Danie Mięsne Księcia Władysława Opolskiego (schab w orzechach laskowych, ziemniaczki w skórce, pepperoni, oliwki i surówka).
2008
W regulaminie drugiej edycji „Chorzowskich smaków” zrezygnowano już z konieczności jubileuszowych chorzowskich nawiązań, kładąc nacisk na promocję miejscowych gastronomów i Chorzowa jako miasta smacznej i urozmaiconej kuchni.
Potrawą Roku w kategorii dań wykwintnych uznano danie z karty Restauracji „Chopin” -
stek z piekła rodem nakrywany papryczkami na winogronowych ziemniakach w asyście grillowanej cukinii. W kategorii dań tradycyjnych nagrodzono propozycję Restauracji „Łania” - rosół domowy z pulpetami cielęcymi i groszkiem zielonym oraz żeberka pieczone po staropolsku i panszkraut. Potrawą Roku wśród deserów zostały frykasy Cafe „Milano” -
naleśnik „A’la Gyros” oraz lodowy „Puchar obfitości”.
2009
Kolejny rok przyniósł nowe smakołyki chorzowskiej kuchni. Potrawą Roku wśród dań wykwintnych uznano szaszłyk z wątróbek otulanych boczkiem, polewkę staropolską z boczkiem i białą kiełbasą oraz golonko pieczone po staropolsku i gruszkę w żurawinowym sosie zaproponowane przez Restaurację „Łania”. Wśród dań popularnych triumfowała
śląska rolada z kluskami i czerwoną kapustą zgłoszona do konkursu przez Layt Pub „Faraon”. Królem deserów uznano w tej edycji puchar lodowy - truskawka z nutką wanilii i orzechami z oferty Cafe Milano.
2010
Decyzją komisji konkursowej w roku 2010 Potrawą Roku w kategorii Danie Wykwintne została polędwica w cieście francuskim z odrobiną szpinaku toskańskiego w aksamitnym sosie winnym, podana z pieczonymi ziemniakami przez Restaurację „Chopin”.
Najlepszą potrawą w kategorii Danie Popularne uznano pieczeń wieprzową z kluskami śląskimi oraz kapustą zasmażaną serwowaną przez Restaurację „Monika”. Najlepszą przystawką został „Talerz rozmaitości dla dwojga” skomponowany przez Pizzerię Pod Drewnianym Bocianem”. W wyniku przeprowadzonego po raz pierwszy głosowania internetowego, Potrawą Roku 2010 okrzyknięto wątróbki drobiowe serwowane z chrupiącym bekonem w sosie malinowym oraz mieszanymi sałatami z sosem winegret – przystawkę zgłoszoną przez Restaurację i Winiarnię „Maňana Bistro & Wine Bar”. Potrawa ta uzyskała także wyróżnienie komisji konkursowej, która zdecydowała ponadto o wyróżnieniu następujących dań: w kategorii „Danie Wykwintne” – „giczkę jagnięcą w estragonowym sosie, podawaną z kaszą gryczaną z boczkiem i domową ćwikłą z chrzanem w Restauracji „Łania”, a w kategorii „Danie Tradycyjne” - żurek śląski z karty Restauracji „Bryka”.
(k)
Reklama: