Płatki owsiane: właściwości i wartości odżywcze

Owsiankę możemy spożywać na wiele sposobów, możemy ją łączyć między innymi z owocami, bakaliami, miodem, jogurtem czy mlekiem. Możemy spożywać ją też wytrawnie dodając np. ulubione przyprawy i warzywa. Najzdrowsze i najmniej przetworzone są płatki owsiane górskie, natomiast płatki owsiane błyskawiczne różnią się zawartością wartości odżywczych, na niekorzyść tych drugich.
Zdrowotne właściwości płatków owsianych:
Jako posiłek po treningu, wpływają na regenerację powysiłkową
Dzięki dużej zawartości błonnika oraz działaniu przeciwutleniającemu awentramidów przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów jelita grubego.
Pomagają obniżać ciśnienie krwi.
Zmniejszają poziom cholesterolu.
Dzięki dużej zawartości witaminy B1 oraz kwasu pantotenowego płatki owsiane przyczyniają się do zmniejszenia rozdrażnienia oraz zmęczenia.
Obecność selenu oraz magnezu przyczynia się do prawidłowej pracy naszego mózgu oraz wspierania systemu przewodzenia nerwowego.
Zawarte w płatkach owsianych kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie potrafi wytworzyć, zmniejszają ryzyko powstania miażdżycy czy zakrzepów.
Wspierają trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika.
Płatki owsiane przyczyniają się również do spowolnienia starzenia, gdyż zawierają witaminę E, która jest witaminą młodości.
Witamina B6, przyczynia się do poprawienia koncentracji, pamięci oraz myślenia
Pomagają w zasypianiu.
Bogate w magnez, który wzmacnia nasze mięśnie oraz koi nerwy.
Stabilizują poziom cukru we krwi.
Maseczka z płatków owsianych pomoże zmniejszyć stany zapalne oraz zmiany trądzikowe
Zawarte w płatkach owsianych Beta-glukany wzmacniają nasz system obronny organizmu.
Obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Czekoladowe kulki mocy
Składniki:
- 100 g płatków owsianych,
- 2 łyżki miodu,
- 50 g wiórek kokosowych,
- 6 kostek gorzkiej czekolady,
- 20 g suszonych daktyli,
- 20 g suszonych śliwek
Przygotowanie:
Śliwki oraz daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut. Następnie blendujemy
Na suchej patelni prażymy płatki owsiane.
Do zblendowanych śliwek z daktylami dodajemy płatki owsiane oraz 20 g wiórek kokosowych wraz z pokrojoną czekoladą.
Dodajemy miód, następnie mieszamy wszystko aż do połączenia składników.
Formujemy kulki, które należy obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Osoby które chcą zrzucić zbędne kilogramy, powinny spożywać płatki owsiane, które zawierają całą gamę witamin oraz minerałów.
Płatki owsiane są polecane głównie na śniadanie jako owsianka czy mieszanka musli. Owsianka nie wymaga zbędnych dodatków w porównaniu do wszelkiego rodzaju płatków śniadaniowych bogatych w cukier. Wystarczy wkroić ulubiony owoc, dodać orzechy, czy po prostu zalać płatki owsiane jogurtem naturalnym i mamy gotowy pożywny posiłek. Płatki owsiane są również bogate w błonnik, dzięki czemu na długo zostanie zachowane uczucie sytości.
Aby poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania warto sięgnąć porady specjalisty- dietetyka. Dietetyk po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego, stworzy dla nas zbilansowany jadłospis.
Fajnym rozwiązaniem jest platforma Kcalmar.com, gdzie szybko możemy znaleźć dietetyka ze specjalizacją z naszego miasta. Jest to bardzo wygodne i fajne rozwiązanie, gdyż możemy umówić wizytę w dogodnym dla nas terminie bez wychodzenia z domu.
Reklama: