Mięta – to warto wiedzieć

Nasiona mięty kupisz w hurtowni ogrodniczej eu.
Właściwości mięty
Mięta polecana jest szczególnie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i brak apetytu. Przynosi ulgę także przy problemach skórnych dzięki swoim właściwościom przeciwświądowym, przeciwzapalnym i miejscowo znieczulającym. Olejek miętowy wykorzystywany jest przy leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych i zapaleń w obrębie jamy ustnej. Ponadto zioło to ma szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz przede wszystkim w kuchni.
Wybór miejsca pod uprawę
Mięta lubi miejsca wilgotne, lekko zacienione, o glebie próchniczej, lekko zasadowej. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby, rośnie nawet w miejscach o ubogim w składniki odżywcze podłożu. Wybierając stanowisko pod uprawę mięty w swoim ogrodzie, warto jednak dobrze przemyśleć jego lokalizację. Jest to bowiem bardzo ekspansywna roślina, która szybko się rozrasta, osiągając kilkadziesiąt centymetrów w obwodzie. Może przy tym, w zależności od odmiany, osiągnąć nawet 1 metr wysokości. Powinna zatem mieć odpowiednią ilość miejsca, posadzona zbyt blisko słabszych roślin, szybko je bowiem zdominuje.
Sadzenie
Miętę możemy uprawiać z nasion lub zakupionych w sklepie ogrodniczym sadzonek. Możemy także samemu przygotować rozsadę. W tym celu nasiona wysiewamy w inspekcie już na przełomie marca i kwietnia. Tak przygotowaną rozsadę lub zakupione sadzonki, wysadzamy na miejsca stałe w ogrodzie pod koniec maja, kiedy minie niebezpieczeństwo wystąpienia przymrozków. Nasiona możemy także w maju wysiać bezpośrednio do gruntu. Rozmnażanie mięty nie stanowi większego problemu, ponieważ roślina ta intensywnie się rozrasta. Aby pozyskać nowe sadzonki, wystarczy wczesną wiosną przysypać ziemią kilka jej łodyg, które po kilkunastu dniach się ukorzenią. Wiosną i jesienią możemy także tworzyć sadzonki, dzieląc roślinę mateczną, dbając przy tym, aby każdy fragment miał kawałek systemu korzeniowego.
Pielęgnacja mięty
Roślina nie ma szczególnych wymagań pielęgnacyjnych. Tak jak większość ziół, nie potrzebuje bowiem silnego nawożenia. W okresie silnego wzrostu możemy jednak dostarczać jej niewielkich dawek nawozów mineralnych. Dobrze radzi sobie w okresach suchych. Podlewać należy ją niezbyt często, ale obficie. Warto także regularnie ją odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół niej. Mięta jest byliną wieloletnią, która dobrze znosi mrozy, może jednak zostać uszkodzona podczas szczególnie niskich temperatur, dlatego dobrze jest zabezpieczyć ją na zimę okrywą z kory lub gałęzi drzew iglastych. Co kilka lat należy odmłodzić roślinę, wykopując ją, dzieląc i przenosząc na nowe miejsce. Jednym z największych problemów, jakich dostarcza uprawa mięty, jest jej intensywne rozrastanie się. Aby powstrzymać ją przed nadmierną ekspansją, należy nie tylko przycinać jej pędy, ale wyrywać je z korzeniami. Można także wkopać ją do ziemi w ogrodzie wraz z pojemnikiem, który nie pozwoli rozrosnąć się jej korzeniom poza miejsce, które jej przeznaczyliśmy.
Zbiór i suszenie
Zbiór mięty najlepiej przeprowadzić, zanim zacznie kwitnienie, ponieważ wówczas jej liście są najbardziej aromatyczne. Do suszenia ziół możemy użyć suszarki do grzybów i owoców lub powiązać obcięte pędy w pęki i wysuszyć naturalnie. Warto przy tym pamiętać, aby nie wystawiać ziół bezpośrednio na działanie promieni słonecznych, ponieważ stracą swoje właściwości. Miętę możemy także przechować, zamrażając ją. Jej smak i aromat będzie wówczas bardziej intensywny. Suszone lub mrożone zioła możemy później wykorzystać w zależności od potrzeb.
Reklama: