Reklama: Partnerzy:


Zespół Szkół Gastronomiczno – Usługowych im. Marii Dąbrowskiej

Chorzowianin 2011-03-24
ul. Katowicka 64, 41-500 Chorzów tel: 32 2411725 e-mail: zsgu@wp.pl strona internetowa: http://zsgu.chorzow.w.interia.pl Dyrektor: mgr Wacław Piska
Zespół Szkół Gastronomiczno – Usługowych im. Marii Dąbrowskiej

Oferta edukacyjna na rok 2011/2012

Technikum – planuje się otwarcie pięciu oddziałów klas pierwszych – 170 miejsc
Zasadnicza szkoła zawodowa – planuje się otwarcie dwóch oddziałów klas pierwszych – 68 miejsc.
- W ubiegłym roku szkolnym kandydaci dostali się do technikum z następującą liczbą punktów: od 42 (technik handlowiec) do 124 (technik organizacji usług gastronomicznych)
- Do Zasadniczej Szkoły Zawodowej kandydaci dostali się z liczbą punktów od 33 do 81.
- Nie wyznacza się minimum punktowego.
- Kryteria ex aequo dla kandydatów, którzy uzyskali równorzędny wynik; pierwszeństwo przy przyjęciu mają osoby, o których mówi punkt 7 „zasad ogólnych” oraz kandydaci 
z wyższą oceną z języka angielskiego na świadectwie ukończenia gimnazjum.
- Absolwenci gimnazjum zwolnieni z egzaminu decyzją Dyrektora OKE biorą udział w postępowaniu rekrutacyjnym, przy czym do sumy punktów uzyskanych za świadectwo ukończenia gimnazjum dolicza się punkty uzyskane z następujących przedmiotów: język polski, matematyka, biologia i geografia wg punktacji ogłoszonej w decyzji Kuratora Oświaty. Terminy dostarczenia dokumentów te same, które obowiązują pozostałych kandydatów.

technikum

Klasa Nazwa zawodu Pierwszy język obcy
(kontynuacja)
Drugi język obcy (kontynuacja lub od podstaw Zajęcia edukacyjne punktowane przy rekrutacji
A j.angielski 2/2/2/3




 
j. niemiecki 2/2/2/




 
j. polski, matematyka, biologia, geografia


 
technik hotelarstwa
B technik organizacji usług gastronomicznych 

C
 
technikum w zawodzie kucharz

D
 
E technik handlowiec


zasadnicza szkoła zawodowa


 

Klasa Nazwa zawodu Język obcy Zawody punktowane przy rekrutacji
I Km Kucharz małej gastronomii j.angielski 2/1
 
j. polski, matematyka, biologia,geografia
I S Sprzedawca


Co wyróżnia naszą szkołę?
W klasie ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii zajęcia praktyczne odbywają się na terenie warsztatu szkolnego w wymiarze 2 dni w tygodniu. W klasie ZSZ sprzedawca zajęcia praktyczne uczniowie odbywają jako młodociani pracownicy (na podstawie umowy o pracę) w jednostkach handlu detalicznego w Chorzowie w wymiarze 2 dni w tygodniu.
Praktyki zawodowe i zajęcia praktyczne dla klas technikum odbywają się w zależności od zawodu w hotelach, restauracjach oraz jednostkach handlu detalicznego i hurtowego. Dla klas w zawodzie technik hotelarstwa zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się m.in. w następujących hotelach: „Monopol”, „Diament”, Qubus”, „Best Western Premier”, „Angelo” „Senator” w Katowicach i „Angelo Pallace” w Chorzowie. Dla klas w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych i kucharz w w/w restauracjach hotelowych oraz w restauracji: „Łania” i „Kamienny Kasztel” w WPKiW , „Chopin” i „Pod Drewnianym Bocianem” w Chorzowie. Dla klas w zawodzie technik handlowiec w następujących przedsiębiorstwach handlowych: „PSS Społem, „Tesco”, „Nattalex”, „Pollena – Savona” i „Citroen” a także w Urzędzie Skarbowym w Chorzowie i ZUS w Chorzowie.
Szkoła od roku 2006 uczestniczy w programach unijnych „Leonardo da Vinci – Praktyki i staże”. W latach 2006 – 2010 na praktyki zagraniczne do Danii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Grecji i Turcji wyjechało 320 uczniów. Obecnie realizujemy czwarty już program o nazwie „Otwarci na Europę”. W ramach tego programu w latach 2010 – 2012 na 4 – tygodniowe praktyki zagraniczne wyjedzie 96 uczniów klas technikum do: Wielkiej Brytanii – Bournemouth (nad kanałem La Manche), Niemiec – Worth (region Badenia-Wirtenbergia, w okolicach Baden – Baden), Grecji – Ermoupoli (na wyspie Syros w archipelagu Cyklad), Włoch – San Benedentto del Tronto (w okolicach Rimini). Uczniowie wyjeżdżający na praktyki nie ponoszą żadnych kosztów związanych z pobytem za granicą, a ponadto w trakcie praktyki są pod opieką nauczyciela.

Dzień otwarty szkoły – 9 kwietnia (sobota), godz. od 9.00 do 13.00.
Sekretariat przyjmuje dokumenty kandydatów od 7.30 do 15.00

 
 

Reklama:

Polityka plików "cookie"

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.