Zespół Szkół Gastronomiczno – Usługowych im. Marii Dąbrowskiej

Oferta edukacyjna na rok 2011/2012
Technikum – planuje się otwarcie pięciu oddziałów klas pierwszych – 170 miejsc
Zasadnicza szkoła zawodowa – planuje się otwarcie dwóch oddziałów klas pierwszych – 68 miejsc.
- W ubiegłym roku szkolnym kandydaci dostali się do technikum z następującą liczbą punktów: od 42 (technik handlowiec) do 124 (technik organizacji usług gastronomicznych)
- Do Zasadniczej Szkoły Zawodowej kandydaci dostali się z liczbą punktów od 33 do 81.
- Nie wyznacza się minimum punktowego.
- Kryteria ex aequo dla kandydatów, którzy uzyskali równorzędny wynik; pierwszeństwo przy przyjęciu mają osoby, o których mówi punkt 7 „zasad ogólnych” oraz kandydaci
z wyższą oceną z języka angielskiego na świadectwie ukończenia gimnazjum.
- Absolwenci gimnazjum zwolnieni z egzaminu decyzją Dyrektora OKE biorą udział w postępowaniu rekrutacyjnym, przy czym do sumy punktów uzyskanych za świadectwo ukończenia gimnazjum dolicza się punkty uzyskane z następujących przedmiotów: język polski, matematyka, biologia i geografia wg punktacji ogłoszonej w decyzji Kuratora Oświaty. Terminy dostarczenia dokumentów te same, które obowiązują pozostałych kandydatów.
technikum
Klasa | Nazwa zawodu | Pierwszy język obcy (kontynuacja) |
Drugi język obcy (kontynuacja lub od podstaw | Zajęcia edukacyjne punktowane przy rekrutacji |
A | j.angielski 2/2/2/3 |
j. niemiecki 2/2/2/ |
j. polski, matematyka, biologia, geografia |
|
technik hotelarstwa | ||||
B | technik organizacji usług gastronomicznych | |||
C |
technikum w zawodzie kucharz | |||
D |
||||
E | technik handlowiec |
zasadnicza szkoła zawodowa
Klasa | Nazwa zawodu | Język obcy | Zawody punktowane przy rekrutacji |
I Km | Kucharz małej gastronomii | j.angielski 2/1 |
j. polski, matematyka, biologia,geografia |
I S | Sprzedawca |
Co wyróżnia naszą szkołę?
W klasie ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii zajęcia praktyczne odbywają się na terenie warsztatu szkolnego w wymiarze 2 dni w tygodniu. W klasie ZSZ sprzedawca zajęcia praktyczne uczniowie odbywają jako młodociani pracownicy (na podstawie umowy o pracę) w jednostkach handlu detalicznego w Chorzowie w wymiarze 2 dni w tygodniu.
Praktyki zawodowe i zajęcia praktyczne dla klas technikum odbywają się w zależności od zawodu w hotelach, restauracjach oraz jednostkach handlu detalicznego i hurtowego. Dla klas w zawodzie technik hotelarstwa zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się m.in. w następujących hotelach: „Monopol”, „Diament”, Qubus”, „Best Western Premier”, „Angelo” „Senator” w Katowicach i „Angelo Pallace” w Chorzowie. Dla klas w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych i kucharz w w/w restauracjach hotelowych oraz w restauracji: „Łania” i „Kamienny Kasztel” w WPKiW , „Chopin” i „Pod Drewnianym Bocianem” w Chorzowie. Dla klas w zawodzie technik handlowiec w następujących przedsiębiorstwach handlowych: „PSS Społem, „Tesco”, „Nattalex”, „Pollena – Savona” i „Citroen” a także w Urzędzie Skarbowym w Chorzowie i ZUS w Chorzowie.
Szkoła od roku 2006 uczestniczy w programach unijnych „Leonardo da Vinci – Praktyki i staże”. W latach 2006 – 2010 na praktyki zagraniczne do Danii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Grecji i Turcji wyjechało 320 uczniów. Obecnie realizujemy czwarty już program o nazwie „Otwarci na Europę”. W ramach tego programu w latach 2010 – 2012 na 4 – tygodniowe praktyki zagraniczne wyjedzie 96 uczniów klas technikum do: Wielkiej Brytanii – Bournemouth (nad kanałem La Manche), Niemiec – Worth (region Badenia-Wirtenbergia, w okolicach Baden – Baden), Grecji – Ermoupoli (na wyspie Syros w archipelagu Cyklad), Włoch – San Benedentto del Tronto (w okolicach Rimini). Uczniowie wyjeżdżający na praktyki nie ponoszą żadnych kosztów związanych z pobytem za granicą, a ponadto w trakcie praktyki są pod opieką nauczyciela.
Dzień otwarty szkoły – 9 kwietnia (sobota), godz. od 9.00 do 13.00.
Sekretariat przyjmuje dokumenty kandydatów od 7.30 do 15.00
Reklama: