Eksperci od smaków poszukiwani
Chorzowianin 2012-04-13
|
Komentarzy: 0
Siódma edycja największego festiwalu kulinarnego w regionie odbędzie się za nieco ponad miesiąc. Warto jednak już dziś zgłosić się do specjalnego konkursu.

VI edycja Festiwalu Śląskich Smaków | fot. www.slaskiesmaki.pl
Uwielbiasz gotować? Nieobce są Ci dania kuchni regionalnej? Chcesz w praktyce sprawdzić swoje kulinarne umiejętności? Zgłoś się do konkursu kulinarnego VII Festiwalu „Śląskie Smaki”.
Organizatorzy zapraszają zarówno gotujących amatorów i profesjonalnych kucharzy, jak i uczniów szkół gastronomicznych. Warunek jest jeden. Przygotowywane potrawy muszą być związane z bogatymi tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego.
Konkurs kulinarny jest główną atrakcją festiwalu. W tym roku impreza odbędzie się 26 maja w Parku Śląskim w Chorzowie. Kucharze rywalizować będą o zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków, nagrodę Złotego Durszlaka i liczne nagrody rzeczowe. W konkursie mogą wziąć udział 24 drużyny podzielone na trzy kategorie.
- Zapraszam gotujące rodziny, panie z kół gospodyń wiejskich, zawodowych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych, dla których w tym roku utworzyliśmy osobną kategorię konkursową. Na zgłoszenia drużyn czekamy do 30 kwietnia - mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, która jest głównym organizatorem Festiwalu.
Obok atrakcji kulinarnych, konkursu oraz pokazów kuchni poszczególnych części województwa śląskiego: częstochowskiej, zagłębiowskiej, góralskiej i górnośląskiej, na imprezie nie zabraknie występów artystycznych.
– Na scenie zagoszczą lokalne zespoły i kabaret o smakowitej nazwie „Słoiczek Po Cukrze”. Jestem pewna, że tłumy przyciągnie też Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”, który tradycyjnie już wystąpi na zakończenie imprezy. Takie atrakcje i sam park, w którym odbędzie się festiwal gwarantują niezapomniane, nie tylko kulinarne, doznania – zapewnia A. Sikorska.
VII Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną oraz miasto Chorzów. Partnerem imprezy jest Park Śląski w Chorzowie.
Konkursowe namioty i scena będą ustawione tuż przy hali „Kapelusz”.
Regulamin konkursu i karty zgłoszeniowe są dostępne na www.slaskiesmaki.pl. Zgłoszenia można przesyłać pocztą lub mailem (adresy w regulaminie).
Program Festiwalu:
13.00 Zespół CHORZÓW
14.00 Uroczyste Otwarcie Festiwalu
15.00 Zespół Yejku
15.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności - kuchnia Górnego Śląska
16.30 Kabaret Słoiczek Po Cukrze
17.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności - kuchnia częstochowska, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Zagłębia
18.30 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
19.00 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności – kuchnia Podbeskidzia
20.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny
Organizatorzy zapraszają zarówno gotujących amatorów i profesjonalnych kucharzy, jak i uczniów szkół gastronomicznych. Warunek jest jeden. Przygotowywane potrawy muszą być związane z bogatymi tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego.
Konkurs kulinarny jest główną atrakcją festiwalu. W tym roku impreza odbędzie się 26 maja w Parku Śląskim w Chorzowie. Kucharze rywalizować będą o zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków, nagrodę Złotego Durszlaka i liczne nagrody rzeczowe. W konkursie mogą wziąć udział 24 drużyny podzielone na trzy kategorie.
- Zapraszam gotujące rodziny, panie z kół gospodyń wiejskich, zawodowych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych, dla których w tym roku utworzyliśmy osobną kategorię konkursową. Na zgłoszenia drużyn czekamy do 30 kwietnia - mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, która jest głównym organizatorem Festiwalu.
Obok atrakcji kulinarnych, konkursu oraz pokazów kuchni poszczególnych części województwa śląskiego: częstochowskiej, zagłębiowskiej, góralskiej i górnośląskiej, na imprezie nie zabraknie występów artystycznych.
– Na scenie zagoszczą lokalne zespoły i kabaret o smakowitej nazwie „Słoiczek Po Cukrze”. Jestem pewna, że tłumy przyciągnie też Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”, który tradycyjnie już wystąpi na zakończenie imprezy. Takie atrakcje i sam park, w którym odbędzie się festiwal gwarantują niezapomniane, nie tylko kulinarne, doznania – zapewnia A. Sikorska.
VII Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną oraz miasto Chorzów. Partnerem imprezy jest Park Śląski w Chorzowie.
Konkursowe namioty i scena będą ustawione tuż przy hali „Kapelusz”.
Regulamin konkursu i karty zgłoszeniowe są dostępne na www.slaskiesmaki.pl. Zgłoszenia można przesyłać pocztą lub mailem (adresy w regulaminie).
Program Festiwalu:
13.00 Zespół CHORZÓW
14.00 Uroczyste Otwarcie Festiwalu
15.00 Zespół Yejku
15.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności - kuchnia Górnego Śląska
16.30 Kabaret Słoiczek Po Cukrze
17.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności - kuchnia częstochowska, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Zagłębia
18.30 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
19.00 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności – kuchnia Podbeskidzia
20.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny
Reklama:
Dyskusja: